WCAG

Δήλωση προσβασιμότητας

 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Διαδίκτυο πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε οποιονδήποτε και δεσμευόμαστε να παρέχουμε έναν ιστότοπο που να είναι προσβάσιμος στο ευρύτερο δυνατό κοινό, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις ικανότητες.

Για να το εκπληρώσουμε αυτό, στοχεύουμε να τηρούμε όσο το δυνατόν αυστηρά τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου Ιστού 2.1 (WCAG 2.1) της Κοινοπραξίας Παγκόσμιου Ιστού (W3C) σε επίπεδο ΑΑ.

Αυτές οι οδηγίες εξηγούν πώς να κάνετε το περιεχόμενο ιστού προσβάσιμο σε άτομα με μεγάλη ποικιλία αναπηριών. Η συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες μας βοηθά να διασφαλίσουμε ότι ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε όλους τους ανθρώπους: τυφλούς, άτομα με κινητικές αναπηρίες, προβλήματα όρασης, γνωστικές αναπηρίες και άλλα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες που έχουν σκοπό να τον κάνουν όσο το δυνατόν πιο προσιτός ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιούμε μια διεπαφή προσβασιμότητας που επιτρέπει σε άτομα με ειδικές αναπηρίες να προσαρμόσουν το UI (διεπαφή χρήστη) του ιστότοπου και να το σχεδιάσουν στις προσωπικές τους ανάγκες.

Επιπλέον, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί μια εφαρμογή βασισμένη σε AI που εκτελείται στο παρασκήνιο και βελτιστοποιεί συνεχώς το επίπεδο προσβασιμότητας. Αυτή η εφαρμογή διορθώνει το HTML του ιστότοπου, προσαρμόζει τη λειτουργικότητα και τη συμπεριφορά του για προγράμματα ανάγνωσης οθόνης που χρησιμοποιούνται από τυφλούς χρήστες και για λειτουργίες πληκτρολογίου που χρησιμοποιούνται από άτομα με κινητικές αναπηρίες.

 

Αναγνώστης οθόνης και πλοήγηση με πληκτρολόγιο

 

Ο ιστότοπός μας εφαρμόζει την τεχνική των χαρακτηριστικών ARIA (Accessible Rich Internet Applications), μαζί με διάφορες διαφορετικές αλλαγές συμπεριφοράς, για να διασφαλίζει ότι οι χρήστες που επισκέπτονται με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης μπορούν να διαβάζουν, να κατανοούν και να απολαμβάνουν τις λειτουργίες του ιστότοπου. Μόλις ένας χρήστης με πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης εισέλθει στον ιστότοπό, λαμβάνει αμέσως μια προτροπή να εισέλθει στο Προφίλ του Αναγνώστη οθόνης, ώστε να μπορεί να περιηγηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά τον ιστότοπό. Δείτε πώς ο ιστότοπός μας καλύπτει μερικές από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις του προγράμματος ανάγνωσης οθόνης:

 

– Βελτιστοποίηση προγράμματος ανάγνωσης οθόνης: εκτελούμε μια διαδικασία παρασκηνίου που μαθαίνει τα στοιχεία του ιστότοπου από πάνω προς τα κάτω, για να διασφαλίσουμε τη διαρκή συμμόρφωση ακόμη και κατά την ενημέρωση του ιστότοπου.
Σε αυτή τη διαδικασία, παρέχουμε στους αναγνώστες οθόνης σημαντικά δεδομένα χρησιμοποιώντας το σύνολο χαρακτηριστικών ARIA. Για παράδειγμα, παρέχουμε ακριβείς ετικέτες φορμών, περιγραφές για εικονίδια με δυνατότητα δράσης (εικονίδια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εικονίδια αναζήτησης, εικονίδια καλαθιού, κ.λπ.). Οδηγίες επικύρωσης για εισόδους φόρμας. ρόλους στοιχείων όπως κουμπιά, μενού, διαλόγους (αναδυόμενα παράθυρα) και άλλα. Επιπλέον, η διαδικασία παρασκηνίου σαρώνει όλες τις εικόνες του ιστότοπου και παρέχει μια ακριβή και ουσιαστική περιγραφή που βασίζεται σε αναγνώριση αντικειμένου-εικόνας ως ετικέτα ALT (εναλλακτικό κείμενο) για εικόνες που δεν περιγράφονται. Θα εξαγάγει επίσης κείμενα που είναι ενσωματωμένα στην εικόνα, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία OCR (οπτική αναγνώριση χαρακτήρων).

Για να ενεργοποιήσετε τις προσαρμογές του προγράμματος ανάγνωσης οθόνης ανά πάσα στιγμή, οι χρήστες χρειάζεται μόνο να πατήσουν το συνδυασμό πληκτρολογίου Alt+1. Οι χρήστες του προγράμματος ανάγνωσης οθόνης λαμβάνουν επίσης αυτόματες ανακοινώσεις για να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία ανάγνωσης οθόνης αμέσως μόλις εισέλθουν στον ιστότοπο. Αυτές οι προσαρμογές είναι συμβατές με όλα τα δημοφιλή προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των JAWS και NVDA.

 

– Βελτιστοποίηση πλοήγησης πληκτρολογίου: Η διαδικασία παρασκηνίου προσαρμόζει επίσης το HTML του ιστότοπου και προσθέτει διάφορες συμπεριφορές χρησιμοποιώντας κώδικα JavaScript για να κάνει τον ιστότοπο να λειτουργεί από το πληκτρολόγιο. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα πλοήγησης στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Tab και Shift+Tab, χειρισμό αναπτυσσόμενων με τα πλήκτρα βέλους, κλείσιμο με Esc, κουμπιά ενεργοποίησης και συνδέσμους χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Enter, πλοήγηση μεταξύ στοιχείων ραδιοφώνου και πλαισίου ελέγχου χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους και Συμπληρώστε τα με το πλήκτρο διαστήματος ή το πλήκτρο Enter. Επιπλέον, οι χρήστες του πληκτρολογίου θα βρουν μενού γρήγορης πλοήγησης και παράβλεψης περιεχομένου, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στο Alt+1 ή ως τα πρώτα στοιχεία του ιστότοπου κατά την πλοήγηση με το πληκτρολόγιο. Η διαδικασία παρασκηνίου χειρίζεται επίσης τα ενεργοποιημένα αναδυόμενα παράθυρα μετακινώντας την εστίαση του πληκτρολογίου προς αυτά αμέσως μόλις εμφανιστούν και χωρίς να επιτρέψει στην εστίαση να μετατοπιστεί έξω από αυτό.

 

Προφίλ αναπηρίας που υποστηρίζονται στον ιστότοπό μας

 

 • Ασφαλής λειτουργία επιληψίας: αυτό το προφίλ επιτρέπει στα άτομα με επιληψία να χρησιμοποιούν τον ιστότοπο με ασφάλεια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων που προκύπτουν από κινούμενα σχέδια που αναβοσβήνουν ή αναβοσβήνουν και επικίνδυνους χρωματικούς συνδυασμούς.
 • Λειτουργία με προβλήματα όρασης: αυτή η λειτουργία προσαρμόζει τον ιστότοπο για τη διευκόλυνση των χρηστών με προβλήματα όρασης, όπως η υποβάθμιση της όρασης, η οπτική σήραγγα, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και άλλα.
 • Λειτουργία γνωστικής αναπηρίας: αυτή η λειτουργία παρέχει διάφορες υποστηρικτικές επιλογές για να βοηθήσει τους χρήστες με γνωστικές αναπηρίες, όπως Δυσλεξία, Αυτισμός, CVA και άλλα, να επικεντρωθούν στα βασικά στοιχεία του ιστότοπου πιο εύκολα.
 • Λειτουργία ADHD Friendly : αυτή η λειτουργία βοηθά τους χρήστες με ADHD και νευροαναπτυξιακές διαταραχές να διαβάζουν, να περιηγούνται και να εστιάζουν στα κύρια στοιχεία του ιστότοπου πιο εύκολα, ενώ μειώνει σημαντικά τους περισπασμούς.
 • Συμβατότητα με αναγνώστες οθόνης: αυτή η λειτουργία διαμορφώνει τον ιστότοπο ώστε να είναι συμβατός με αναγνώστες οθόνης όπως JAWS, NVDA, VoiceOver και TalkBack. Ο αναγνώστης οθόνης είναι λογισμικό για τυφλούς χρήστες που είναι εγκατεστημένο σε υπολογιστή και smartphone και οι ιστότοποι πρέπει να είναι συμβατοί με αυτό.

 

Πρόσθετες ρυθμίσεις διεπαφής χρήστη, σχεδίασης και αναγνωσιμότητας

 

 1. Προσαρμογές γραμματοσειράς – οι χρήστες, μπορούν να αυξήσουν και να μειώσουν το μέγεθός της, να αλλάξουν την οικογένεια (τύπο), να προσαρμόσουν το διάστημα, τη στοίχιση, το ύψος της γραμμής και πολλά άλλα.
 2. Ρυθμίσεις χρώματος – οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν διάφορα προφίλ χρωματικής αντίθεσης, όπως ανοιχτό, σκούρο, ανεστραμμένο και μονόχρωμο. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν συνδυασμούς χρωμάτων τίτλων, κειμένων και φόντου, με περισσότερες από 7 διαφορετικές επιλογές χρωματισμού.
 3. Κινούμενα σχέδια – οι επιληπτικοί χρήστες μπορούν να σταματήσουν όλα τα κινούμενα σχέδια που εκτελούνται με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα κινούμενα σχέδια που ελέγχονται από τη διεπαφή περιλαμβάνουν βίντεο, GIF και μεταβάσεις που αναβοσβήνουν CSS.
 4. Επισήμανση περιεχομένου – οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να δώσουν έμφαση σε σημαντικά στοιχεία, όπως συνδέσμους και τίτλους. Μπορούν επίσης να επιλέξουν να επισημάνουν μόνο εστιασμένα ή αιωρούμενα στοιχεία.
 5. Σίγαση ήχου – οι χρήστες με συσκευές ακοής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους ή άλλα προβλήματα λόγω της αυτόματης αναπαραγωγής ήχου. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν σίγαση ολόκληρου του ιστότοπου αμέσως.
 6. Γνωστικές διαταραχές – χρησιμοποιούμε μια μηχανή αναζήτησης που συνδέεται με τη Βικιπαίδεια και το Βικιλεξικό, επιτρέποντας σε άτομα με γνωστικές διαταραχές να αποκρυπτογραφήσουν τις έννοιες των φράσεων, των αρχικών, της αργκό και άλλων.
 7. Πρόσθετες λειτουργίες – παρέχουμε στους χρήστες την επιλογή να αλλάξουν το χρώμα και το μέγεθος του δρομέα, να χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία εκτύπωσης, να ενεργοποιήσουν ένα εικονικό πληκτρολόγιο και πολλές άλλες λειτουργίες.

 

Συμβατότητα προγράμματος περιήγησης και υποστηρικτικής τεχνολογίας

 

Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων περιήγησης και βοηθητικές τεχνολογίες, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να επιλέξουν τα καλύτερα κατάλληλα εργαλεία για αυτούς, με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Ως εκ τούτου, έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όλα τα μεγάλα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera και Microsoft Edge, JAWS και NVDA (αναγνώστες οθόνης), τόσο για Windows/MAC όσο και για χρήστες Apple & Android.